top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Fauscoum - aukščiausia viršukalnė Comeragh kalnuose

Nors viršukalnė ir aukščiausia, bet galima į ją įkopti.


Norint pradėti kopimą, pirmiausia reikia susirasti Kilclooney miške esančią parkavimo aikštelę šalia R676 kelio, tarp Carrick-on-Suir miesto (Tipperary grafystė) ir Lemybrien miestelio (Waterford grafystė). Netoliese praeina N25 kelias tarp Waterford ir Dungarvan miestų. Artimiausias civilizacijos taškas - už 4 km esantis Mahon Bridge kaimelis.


Parkavimo aikštelė nėra didelė, tad savaitgaly geriau atvykti iki 09:00 val, nes vėliau teks mašiną palikti šalia kelio. O tenai dvi ištisinės geltonos juostos, tad rizikuojate gauti baudą.


Praėjus trumpai miškeliu, teks vieškeliu paeiti apie 100 metrų.

Žydi Foxglove arba rusmenės. Pagal airių mitologiją, jų žieduose miega fėjos, tad liesti šių augalų nevalia - galima užpykdyti fėjas ir prisišaukti nelaimę.


Perlipus šiuos laiptus prasideda kopimas į kalnus. Šis ženklas jau nebegalioja. Šiandien, jau galima eiti su šuniu, tik jis turi būti ant pavadžio. Avių kalnuose vos viena - kita.


Kalnų papėdėje stovi telekomunikacijų bokštas, tad ištikus nelaimei, pagalbą galima išsikviesti numeriais 999 arba 112, ir atsiliepus operatoriui reikia sakyti "Mountain Rescue" - sujungs su kalnų gelbėtojais.


Įkopus pusiaukelę, pasiekiamas kryžkelės taškas - teliuskuojantis Coumshingaun ežeras. Tai vienintelis Europoje amfiteatro tipo ežeras kalnuose. Uolų aukštis virš ežero 365 metrai. Ežero paviršius yra 385 m aukštyje virš jūros lygio.


Ežero vanduo paviršiuje skaidrus kaip ašara, tačiau maudytis nerekomenduojama. Vanduo nėra šaltas - jis ledinis. Gylis vietomis siekia iki 60 metrų, tad nuskendus teks čia atgabenti povandeninį laivą skenduolio paieškai.


Pati viršukalnė yra ties 11:00 valanda (jei žiūrėt į mechaninį laikrodį) virš ežero. Yra dvi kopimo į viršų rekomendacijos, kurias kiekvienas gali pritaikyti pagal savo ambicijas. Kopiant ežero kaire puse yra daug sunkiau ir ekstremaliau - kai kada teks pasijusti kaip S. Stalonė filme "Alpinistas", kai pirštų pagalba teks kelti visą savo kūną į viršų ar leidžiantis žemyn.


Kopiant dešine ežero puse yra daug lengviau ir papraščiau - tiesiog serpantinu žingsniuoji į viršų.


Bekopiant galima pasijusti kareivuku iš kalnų jėgerių bataliono.


Antroji kopimo pergalė (po ežero) yra Stookanmeen kalnas, esantis 684 m virš jūros lygio. Iš viso Comeragh kalnai turi 12 viršukalnių. Aukščiausia Fauscoum - šio žygio tikslas.


Nuo Stookanmeen kalno atsiveria nuostabi panorama žvelgiant į horizontą.


O dar aukščiau, užlipus ant keteros viršaus, galima pasigrožėti ežeru iš paukščio skrydžio.


Ežero ilgis 700 m, plotis 250 m.


Ežero vaizdas kitu rakursu.


Tikslas jau netoli, belieka pasiekti uolos viršūnę...


...pasukti į dešinę ir užeiti pro šiuos natūralius vartus.


Štai ji - Kilclooney (angliškai) ar Fauscoum (airiškai) - aukščiausia viršukalnė Comeragh kalnuose ir 2-a pagal aukštį viršūnė Waterford grafystėje.


Grįžti atgal galima tuo pačiu keliu kaip ir užlipant arba tęsti kelionę toliau ir leistis žemyn kita ežero puse.


Kopimas ar nusileidimas kaire ežero puse daugiau skirtas ekstremalams. Paslydimai ir kritimai garantuoti net esant sausam orui. O jei po lietaus...


Kalnai nemėgsta išsišokėlių ar pseudo didvyrių, tačiau gerbia tuos, kurie saugo savo gyvybę. Čia ne kompiuterinis žaidimas, kur padarius klaidą galima grįžti atgal. Kalnai tokio šanso nesuteiks. Būkite atsargūs.

Nuotraukų autoriai: Audrius Janecka (23) ir Arūnas Teišerskis (2).

198 peržiūros1 komentaras

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page