top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Antpečių gėda: moterys, kaip antrarūšiai žmonės Airijos kariuomenėje

Moterys, tarnaujančios ar jau tarnavusios Airijos kariuomenėje, neapsikentusios seksualinių priekabiavimų, užgauliojimų, smurto ir seksualinės prievartos, 2021 metais susibūrė į organizaciją Women of Honor (liet. Garbės moterys). 2022 metų rugsėjo mėnesį moterys paviešino visus seksualinio priekabiavimo atvejus ir nusikaltimus bei pateikė peticiją Vyriausybei.



Airijos kareiviai. Nuotrauka: Getty - Contributor/The Irish Sun


Airijos vyriausybė privalėjo sureaguoti į tokius pareiškimus ir nusamdė nepriklausomą komisiją visiems kaltinimams ištirti. Komisijos išvados buvo paskelbtos viešai kovo 28 dieną, kurios šokiravo Gynybos ministrą, Vyriausiąjį kariuomenės vadą ir pačią visuomenę. Raportas teigia:


1. Moterims, kurios buvo išprievartautos ar seksualiai prie jų priekabiauta, liepta pamiršti nusiskundimus - joks įvykis nepraneštas policijai.

2. Moterys užsibarikaduoja miegamuosius kambarius, kad nebūtų užpultos ir išprievartautos; vyresni kareiviai atvirai mergina jaunas merginas.

3. Moterims į gėrimus įpila narkotikų, kad jas apsvaigusias būtų galima seksualiai išnaudoti.

4. Slaptos kameros įrengtos dušuose, kad galėtų moteris fotografuoti.

5. Moterys įkišamos į statinę su chemikalais ar negyvais gyvūnais ir uždaromas dangtis - toks bausmės būdas už pasipriešinimą.


Buvo apklausta 527 šiuo metu Airijos kariuomenėje tarnaujančios moterys. 88% moterų patvirtino, jog vieną ar du kartus buvo prie jų seksualiai priekabiauta. 7% moterų patvirtino, jog patyrė fizinę seksualinę prievartą. 35% moterų patiria patyčias ir užgauliojimus. Nukentėjusios moterys buvo užpultos kareivinėse, laivuose, dušuose ir užsienio misijose. Raportai apie nusikaltimus vadovybės būdavo sunaikinami ir moterims prisakoma tylėti.


Oficialiame tyrimo raporte teigiama, jog "Airijos armijoje požiūris į moterį yra kaip į objektą, bet ne kaip į žmogų". Dalis neištvėrusių moterų nusižudo, o vadovybė nurašo tai į "nelaimingų atsitikimų sąrašą". Pasiskundus dėl seksualinio priekabiavimo, moterys gaudavo sunkesnes užduotis per pratybas, patirdavo mobingą. Kitos patirdavo fizinį smurtą, kaip: darant pratimus smūgiuota į tarpkojį, atliekant pritūpimus ar žygiuojant kirsdavo į pilvą. Moterys reguliariai vadinamos "p*zd*" ar menkinamos visų akivaizdoje.

Viena moteris prisipažino: "Kai atmečiau moters - karininkės pasiūlymą seksualiai suartėti, likęs tarnybos laikas man virto pragaru".

Gynybos ministras M. Martin oficialiai kreipėsi į tarnaujančias ir baigusias tarnybą, kad jos tiesiogiai praneštų apie incidentus policijai be tarpininkų vyresniųjų karininkų.



Women of Honor atstovės, iš kairės: Honor Murphy, Yvonne O'Rourke, Diane Byrne, Karina Molloy.

Nuotrauka: Collins photos/The Irish Sun


Women of Honor organizacija savo peticijoje Vyriausybei prašo pakeisti 1954 metais priimtą Gynybos Įstatymą, kuriame teigiama, jog "apie visus seksualinio pobūdžio nusikaltimus armijoje draudžiama raportuoti visuomenei - policijai. Taip pat prašoma patikrinti visas mirtis kariuomenėje per paskutinius 20 metų - gali būti nuslėpta daug savižudybių.

Anksčiau moterims buvo draudžiama tarnauti Airijos kariuomenėje, tačiau 1971 metais įstojus į Europos Sąjungą, jau buvo galima priimti.



Nuotrauka iš: Bookstation


Karina Molloy, atitarnavusi armijoje 31 metus, savo patirtį išliejo knygoje, kurią pristatė visuomenei 2023 metų vasario mėnesį. Knygos pavadinimas pats pasako apie esamą situaciją: "Moteris, kaip priešas, Airijos kariuomenės viduje".

58 peržiūros0 komentarų
bottom of page