top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Šunų veisimas Airijoje. Tamsioji pusė

Šiuo metu Airijoje vyrauja nauja mada: vietoj sužadėtuvių žiedo dovanojamas naminis gyvūnėlis - šuniukas ar kačiukas. Kalbant atvirai, tai yra idiotizmo viršūnė. Žiedą gali grąžinti atgal, o gyvūną? Juk gyvūnas primins nemielą žmogų, kurį atstūmei.


Ant nosies Kalėdos - vėl prasidės šuniukų pirkimas dovanoms ir sausio mėnesį didelė dalis bus grąžinta į prieglaudas.



Kaimo ir bendruomenės vystymo departamentas (Department of Rural and Community Development) pateikė širdį veriančius skaičius: 2022 metais į šunų prieglaudas pateko 7.352 šunys. Ir tai yra 77% daugiau negu 2021 metais. Tuo pačiu, 340 šunų buvo užmigdyti kaip nereikalingi, dvigubai daugiau negu 2021 metais.


ISPCA gyvūnų globos organizacijos paskaičiavimu, faktai yra šokiruojantys: Airijoje per metus priveisiama 30.000 šuniukų. Jei priskaičiuoti nelegalius, nesąžiningus ir neregistruotus veisėjus, skaičius būtų apie 70.000 šuniukų per metus.


Prastai valstybės reguliuojama ir kontroliuojama verslo industrija - šunų veisimas, yra aukso gysla su €187 mln apyvarta per metus.


Greta prastos šunų priežiūros auginant, šis verslas sukuria tokias problemas kaip:


  1. Mokesčių nemokėjimas, nes dauguma atsiskaitymų vyksta grynaisiais;

  2. Aplinkosaugos problemos - dauguma organinių atliekų bei šunų ekskrementai ne utilizuojami, bet išmetami į laukus, kur lietaus pagalba nuteka į upes, ežerus, jūras;

  3. Prasta veterinarinė priežiūra skatina atsirasti sąlygas infekcinėms ligoms; šuniukai parduodami su mutacijomis, nesveiki, ligoti.


Šiuo metu šunų veisimą kontroliuoja dvi valstybinės organizacijos: Žemės ūkio departamentas (Agriculture Department) ir Kaimo bendruomenių ir vystymo departamentas (Rural Community and Development Department). Abi organizacijos kratosis lyderiavimo ir atsakomybę stumia viena nuo kitos. "Kai daug auklių - vaikas be galvos".

Reikia paskirti vieną organizaciją, kuri būtų atsakinga ir kontroliuotų šunų veisimą.



Piketas prieš šunų veisyklas 2009 metais Dubline.

Nuotrauka: Alamy/Journal.


Dar viena problema - didelės šunų sterilizavimo kainos, kai žmonės neišgali susimokėti ir atsivestus šuniukus išmeta į gatvę ar atiduoda į prieglaudas.

Sumažinus sterilizavimo kainas ar valstybei jas kompensavus, situacija pagerėtų.


Kita problema - šunų inspektorių (Dog Warden) skaičius. Jis juokingai mažas Airijos mastu. Imant kaip pavyzdį - Waterford grafystę, kuri yra 80 km ilgio, tokią teritoriją prižiūri vos vienas valstybės įgaliotas inspektorius.

Tuo pačiu, pagal dabartinį įstatymą, valstybė neprivalo viešinti tikrinimo rezultatų paskelbiant nesąžiningus veisėjus.

Valstybė neturi rezervinio fondo tuo atveju, jei šunų veisėjas bankrutuoja ar užsidaro. Visi šunys patenka į globos organizacijas, o už ką jiems pirkti maistą ar sumokėti už veterinarines paslaugas?


Tik griežtesni įstatymai gali pagerinti padėtį ir apsaugoti šunų gerovę.

2023 metų gruodžio pradžioje Europos Komisija (The European Commission) paskelbė apie planus sukurti naujas taisykles ir standartus šunų veisimui bei kontrolei, bendrus visai Europos Sąjungai. Airijos įstatymai per silpni. Dėl to kenčia šunys.


90 peržiūrų0 komentarų
bottom of page