top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Bannow Bay įlanka, pro kurią prasidėjo Airijos okupacija

1169 metų gegužės 1 dieną Bannow Bay įlankoje, Wexford grafystėje, išsilaipino normandų ekspedicinis korpusas. Trys laivai atgabeno 30 riterių, 60 karių ir 300 lankininkų su vadu Robert Fitz - Stephen, kurie atvyko padėti nuverstam Leinster karaliui Diarmait MacMurrough atgauti sostą. Kitą dieną atplaukė dar vienas laivas, atgabenęs 10 riterių ir 60 lankininkų. Prie jų prisijungė Leinster karalius su savo 500 karių ir patraukė šturmuoti Wexford miesto. Robert Fitz - Stephen sudegino visus laivus, kad jo kariai neturėtų ko prarasti, tik siekti pergalės.


Bannow Bay įlanka. Nuotrauka: Audrius Janecka.


Pirmasis pasipriešinimas įvyko 7 km nuo įlankos keliantis per Muck upę šalia Duncornick miestelio. Airiai buvo sumušti. Wexford miesto apsiaustis truko dvi dienas. Po to miestas pasidavė, Leinster karalius Diarmait MacMurrough atgavo sostą ir išvyko į savo nuolatinę rezidenciją Ferns miestelį. Kaip atlygį už karinę pagalbą, normandams buvo atiduotas Wexford miestas, kuriame jie įsikūrė ir pasiliko. Ir tai buvo pirmoji normandų, kurie vėliau virto anglais, kolonija Airijoje.



Poilsio aikštelė prie Bannow Bay įlankos, tik 1 km nuo Wellingtonbridge miestelio.

Nutraukos: Audrius Janecka.


Šalia Bannow įlankos stovi buvusio miesto Bannow likučiai. Jis pastatė normandai XIII amžiuje. Miestas turėjo pilį, uostą, malūną ir 6 gatves, kuriame gyveno 160 šeimų.



Buvęs Bannow miestas iš toli. Nuotrauka: Audrius Janecka.


Nelaimei, miesto uostas buvo užpiltas smėliu ir dumblu, kurį atnešė šalimais į jūrą įtekančios Owenduff ir Corock upės bei Battlestown ir Tintern upeliukai. Nelikus uosto, miestas prarado savo svarbą ir apie 1450 metus buvo apleistas.



Bažnyčios ir pilies likučiai. Nuotrauka: Audrius Janecka.


5 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page