top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Gougane Barra - mažiausia bažnyčia Airijoje

Atnaujinta: 2023-05-31



Mažiausia bažnyčia Airijoje, galinti talpinti tik iki 60 žmonių, įsikūrusi romantiškoje vietoje - Gouganebarra ežero saloje, apsupta Shehy kalnų, Cork grafystėje. Tiesa, kažkada tai buvo sala. Šiandien ežeras iki salos užpiltas žemėmis ir sala virtusi pusiasaliu. Iš dešinės ežero pusės (3 nuot.) išteka upė Lee, 16-a pagal ilgį upė Airijoje.

Vietovės pavadinimas Gougane Barra, airiškai "Gougán Barra", reiškia "Baros skilęs akmuo".


6-ame amžiuje Šventasis Finnbarr arba Barra pastatė ežero saloje vienuolyną, kuris iki šių dienų nebeišliko. Dabartinė bažnyčia pastatyta 1901 metais, o sekančius du metus buvo užbaiginėjama pastato apdaila.



Apie 1700 metus, šioje vietoje gyveno atsiskyręs kunigas Denis O'Mahony, kuris slapta laikydavo katalikų mišias improvizuotoje bažnyčioje (1 nuot.). Šalimais yra šv. šulinys (2 nuot.).



Įėjimas į bažnyčią yra nemokamas, bet mielai priimamos aukos. Su šunimi į bažnyčios teritoriją (pusiasalį) užeiti negalima.


Netoli bažnyčios stovi viešasis tualetas (nemokamas) su šiaudiniu stogu.


Dėl savo unikalumo, 2002 metais šis pastatas buvo pripažintas "Metų tualetas Airijoje".


Pasigrožėjus bažnyčia, galima pasivaikščioti netoliese esančiame Gougane Barra Forest Park miško parke (4 nuot.). Tereikia paeiti 800 metrų. Šunų savininkams reikia būti budriems, nes šuniui įbėgus į privačią valdą šalia tako, savininkas turi teisę nušauti šunį dėl avių saugumo (1 nuot.).

Ežere galima meškerioti su leidimais, tik negalima naudoti jokių savų plaukiojimo priemonių, kad ežeras nebūtų užterštas invazine - parazitine augmenija bei gyvūnija (2 nuot.).


1938 metais, teritorija ežero kairėje buvo apželdinta. Iš viso 138 ha arba 1,4 km².

Įėjimas pėsčiomis į parką miške yra dykai. Už lengvą automobilį reikia mokėti €5.


Parke pasodinta 23 medžių rūšys, daugiausia Sitka eglės, japoniški maumedžiai, ilgakamienės pušys.


Idiliškas vaizdelis tarp ežero ir parko.


Šalia ežero veikia Cronin kavinė (1 nuot.) ir restoranas (vakarais). Šalimais stovi Gougane Barra Hotel viešbutis. Abu pastatus valdo 5-ta tos pačios šeimos karta. 1854 metais į apgriuvusį namelį atsikėlė gamtos apsaugos inspektorius (water bailliff), o jo žmonai kilo idėja pastatyti viešbutį turistams, kurį pavadino savo mergautine pavarde Cronin. Vėliau, jų anūkai 1939 metais pastatė didesnį, dabartinį viešbutį (2 nuot.).

Parkavimo aikštelė šalia kavinės dykai.

Norint susituokti (3 nuot.) unikalioje bažnyčioje, eilė metams į priekį. Būtina sąlyga - turi pateikti vietos kunigui raštišką įrodymą, kad visi vestuvių ceremonijos dalyviai bus apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų bažnyčios teritorijoje.


Iki šios vietos (ežero) atvažiuoti galima tik R584 keliu, esančiu tarp Kealkill ir Ballingeary miestelių Cork grafystėje. Kaip orientyras, nusukimo T sankryžoje stovi ši Nukryžiuotojo skulptūrų kompozicija.


Nusukus nuo R584 kelio, iki ežero pavažiuoti tereikia vos 2 km.

Nuotraukų autorius: Audrius Janecka.

366 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page