top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Riaumojantis liūtas MGM reklamoje

Turbūt visi yra matę Holivudo kino kompanijos Metro - Goldwyn - Mayer (toliau - MGM) užsklandą filmo pradžioje - riaumojantį liūtą. Per visą savo istoriją, MGM turėjo 8 liūtus, kurie filmavosi prieš kamerą. Kai kas teigia, jog nufilmuotas liūtas, tačiau įraše riaumoja tigras. Jei ir teisybė, tai nieko nuostabaus - čia juk Holivudas.

Pirmasis liūtas, suvaidinęs riaumojimą, buvo airiškas, iš Dublino zoologijos sodo. Liūto vardas buvo Slats, nors originaliai nuo gimimo jis turėjo vardą Cairbre, kuris airiškai reiškia "vadeliotojas". Jo atvaizdas buvo naudojamas visuose nespalvotuose filmuose 1924 - 1928 metų laikotarpiu. Jis gimė 1919 metais ir per savo gyvenimą susilaukė 24 paikuonių. Kai paseno, buvo užmigdytas 1936 metais.



Taip buvo filmuojamas liūtas MGM užsklandai. Nuotrauka iš Wikipedia Commons.

Iš visų aštuonių liūtų airiškas buvo ne tik pirmasis, bet ir paskutinis, aštuntasis, vardu Leo, gimęs 1956 metais. "Leo the Lion" - taip visus liūtus vadino MGM, nepaisant kiekvieno individualaus vardo.




Dublino zoologijos sodo Holivudui prireikė ir 1950 metais, kai 15 liūtų vaidino filme "Quo Vadis". Airiškiems liūtams amfiteatre reikėjo "žudyti" pirmuosius krikščionis. Yra dar vienas įdomus ryšys tarp Holivudo, Airijos ir Lietuvos. Vienas iš MGM įkūrėjų Luis B. Mayer, jis gi Lazar Meir, gimė Rusijos imperijoje. Kaip teigia jo autobiografas Gary Carey, jis gimė kaimelyje Demra, kažkur tarp Minsko ir Vilniaus.

15 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page