top of page
  • Writer's pictureAudrius Janecka

Waterford Greenway: Nuo McGrath's kryžkelės iki Ballylinch kaimelio

Atnaujinta: 2023-05-05

2017 metų kovo mėnesį Waterford miesto ir grafystės valdžia įgyvendino originalų projektą - buvusį geležinkelį pavertė sveikatingumo taku Waterford Greenway, kuris yra skirtas pėstiesiems, bėgikams ir dviratininkams.


Kažkada labai seniai, nuo 1878 metų, veikė geležinkelis nuo Waterford iki Cork miestų. Trasos ilgis 120 km. Kai važinėti traukiniu tapo nenaudinga ekonomiškai, 1967 metais geležinkelis buvo uždarytas ir pamažu pradėjo merdėti, užleisdamas vietą Gamtai. Tačiau atsirado grupė žmonių, kuriems rūpėjo išsaugoti istorinį palikimą. 2010 metais susibūrė Deise Greenway iniciatyvinė grupė, kuri reguliariai teikė pasiūlymus Waterford grafystės valdžiai.


Ledai pajudėjo 2015 metais. Buvo valomas senas geležinkelio kelias, statomi tuneliai, tiltai, apsauginės tvoros, asfaltuojamas takas. Po dvejų metų darbų, 2017 metų kovo mėnesį, Waterford Greenway buvo atidarytas naudojimui. Nuo Waterford iki Dungarvan miestų. Trasos ilgis 46 km, kurioje yra 11 tiltų, 3 viadukai ir vienas 400 metrų ilgio tunelis. Tai yra ilgiausias sveikatingumo takas visoje Airijoje.


Visa trasa padalinta į sekcijas, kur ties kiekviena yra padaryta parkavimo aikštelė, tad savo kelionę pėsčiomis ar dviračiu galima pradėti bet kurioje vietoje. Ilgiausias atstumas tarp sekcijų - 13 km. Kiti atstumai trumpesni.


Žygiuojant Waterford Greenway trasa galima išvysti turbūt patį gražiausią kraštovaizdį Airijoje: 3-ią pagal ilgį upę Suir, Comeragh kalnus ir juose esantį 3-ią pagal aukštį Mahon Falls krioklį Airijoje bei Keltų jūros paplūdimius. Belieka tik čia apsilankyti ir išvysti viską savo akimis.


Nuotraukose: pasivaikščiojant trasa nuo McGrath's Cross kryžkelės iki Ballylinch kaimelio.


Nuotraukos: Audrius Janecka


Nuotraukos: Audrius Janecka.


Nuotraukos: Audrius Janecka.


Nuotraukos: Audrius Janecka.


Nuotraukos: Audrius Janecka.







7 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page